Get Adobe Flash player
Akár az igazi repülés!
Hirdetés
Társoldalunk
Hirdetés
MALÉV Aero Club
Hirdetés
Szavazz Te is!
Jó, hogy van MiG 29 képzésünk?
 
Malév Virtual Airlines
Hirdetés
Társoldalunk
Hirdetés
Társoldalunk
Hirdetés

 

A következőkben egy híres szerzőről olvashattok, akit sokan biztosan ismertek, mások (főleg a fitatalok) talán már nem, pedig naponta találkoztok még mostanság is olyan repülős filmekkel, melyek alapötletét Hailey adta!


Airplane
Ki ne hallott volna pl. az "Airplane" sorozatról? Ezer éves film, de szerintem a többségetek látta már őket. Képkockák ugranak be, amint Leslie Nilsen marháskodik, vagy eszembe jut a "robotpilóta", ami egy felfújható gumibábú. A történet hűen követi Hailey legelső filmjének, illetve novellájának alapjait, ötletesen kigúnyolja az eredeti jellemrajzokat, ezért is lett olyan sikeres. De vajon az, aki az eredeti könyvet nem olvasta, az is ugyanúgy értékeli ezt a paródiát, mint aki ismeri az előzményeket?
 

Airport '70 - A repülőtér

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán itt az "Airport" sorozat, annak is az első része, az "Airport '70", azaz "Reptér", mely igazi klasszikus 1970-ből, nagyon híres színészekkel (Dean Martin, Burt Lancaster, vagy a győnyörű Jean Seberg). Egy reptér életét és működését mutatja be, miközben a több szálon futó történetben egy pokolgép robban egy Boeing 707-es gép fedélzetén, amit le kell hozni minden áron.

Ez is Hailey könyve alapján készült, de ez már az "Airport" című igen vastag iromány történéseit követi. Jó film, de a könyvet meg sem közelíti, aki teheti, olvassa el, mert irodalmilag is jó, ráadásul sokkal több szálon fut, mint a film.

A mozi akkora sikert aratott, hogy sokan (még a filmes adatbázisok is) követték annak a Boeing 707-esnek a sorsát, amit a készítők a Flying Tiger Line-tól béreltek a forgatás idejére. A pontos típusa B707-349c volt, széria száma 19354, az eredeti lajtromja pedig N324F, a film elkészülte után tovább repült, aztán eladták, majd 1989 március 21-én egy felszálláskor tragikus véget ért Sao Paoloban. (Akit még ennél is többet akar tudni, a neten utána lehet nézni.) 

 

 

 

Airport '75 - A repülőtér '75


Aztán nem sokkal rá elkészült az 1974-es "Airport '75" című film, már nem az eredeti történet, csak annak alapötletét követi, ahhoz hasonló. Olyan sztárokat sorakoztat fel, mint Charlton Heston, vagy a világhírű Gloria Swanson, akit én is inkább névről ismerek. Ez volt az a történet, ahol egy B747-esbe beleütközik egy kisgép, a pilóták helyett pedig az erősen sérült repülőt a stewardes (Karen Black) vezeti.
Hogy is boldogulna egy 747-essel egy olyan, aki sosem vezetett még repülőt? (Igaz, a csajszi inkább a robotot piszkálja rádió utasításra, de azért így is picit erős.) Ettől függetlenül meg kell mondanom, hogy nem is olyan rég láttam ezt a filmet nagyon sok idő után újra, és nem is volt rossz! Arról nem is beszélve, hogy eredeti felvételek, azaz egy másik gépről vették kamerára a 747-est, amint havas hegycsúcsok közt repül, nagyon látványos, élveztem!

 

 

 

Airport '77 - A repülőtér '77


Aztán következett az "Airport '77", melyben többek közt Jack Lemmon, vagy James Stewart játszottak több híres sztár mellett. Ebben a filmben a repülő kényszerleszállt az óceánra, talán így rémlik valakinek. Persze a film végén az utasok többsége megmenekül, tudjuk, hogy a valóságban ez nem egészen így lenne, de ezeknek a filmeknek nem is ez a lényegük, mellesleg szerintem ez a rész az, amelyik leginkább dráma és nem a repülésről szól, de ez csak az én véleményem, viszont ezt is meg lehet nézni, akár a többit.

 

 

 

The Concorde ... Airport '79 / A repülőtér '79 - Concorde


Végül a "The Concorde...Airport '79" Alain Delonnan a főszerepben, ahol egy politikai-üzleti összeesküvés kapcsán pokolgéppel, nyomkövető rakétával és miegyébbel próbálnak leszedni egy utasokat szállító Concorde-ot. Ez a film is bővelkedett ismert színészekben, csak párat a teljesség igénye nélkül, például Robert Wagner, vagy Sylvia Kristel az "Emanuelle" sorozatból megismert szexi színésznő. A történet most is inkább meseszerű, de nagyon jó felvételeket látunk a Concorde-ról, és mint szórakoztató film nagyon jól megállja a helyét, márpedig ezek a mozik - annak ellenére, hogy repülőkatasztrófákról szólnak - mégis csak azt a célt szolgálják, hogy kikapcsolódjunk, nem pedig azt, hogy elsajátítsuk a repülés fortélyait.

 

 

Az Airport sorozatnak van egy másik érdekessége is! Az egyik karakter, az egyik színész az összes filmben szerepelt!

Aki ismeri az eredeti Airportot, azaz az első kiadást, az tudja, hogy a könyv egyik legmarkánsabb szereplője "Joe Patroni" volt (a szerepet George Kennedy játszotta), aki a karbantartók főnökeként szinte a lehetetlenre is képes volt. Szimpatikus figurája volt a történetnek, a film megszületésekor pedig nagyon megszerették a nézők, ezért az egész sorozatot végigkísérte, mindegyik részben játszott, persze más és más helyzetekben, de "Joe Patroni" mindig ott volt és mindig lehetett számítani tanácsaira, segítségére!

 

Ma már talán gyenge filmeknek tűnnek ezek, de mégis szép emlékek, manapság ezek árnyékait látjuk csak a repülős mozik palettáján, lerágott csont mind, az "eredetiek" ezek voltak, amiket felsoroltam. 

Hailey-nek azért lehetünk hálásak, hogy ez a műfaj megszületett! Hailey olyan volt a repülős filmek terén, mint amilyen például Robin Cook, aki a "Coma" (Kóma) című könyvével megteremtette a kórházas thrillereket, amik láttán még beteglátogatóba se szívesen megy az ember.
 

Arthur Hailey (1920-2004)

Mielőtt írnék pár sort egy olyan filmről, ami az igazi kezdete volt a felsoroltaknak, ezért (és más okból is) a legérdekesebb a sorban, végre ejtsünk pár szót Arthur Hailey-ről (1920-2004), aki Angliában született, majd a II. Világháborúban a légierő pilótája volt, utána Kanadába költözött, később ott kezdte el írói pályafutását is.
Zero Hour! - Rémület a levegőben 1956-ban(!) megírt egy forgatókönyvet az egyik kanadai TV társaságnak egy 60 perces tévéjátékra, melynek "Flight into danger", azaz - nagyon rossz fordításban - "Repülés a veszélybe" volt a címe. Ennek a filmnek az egyik érdekessége - azon kívül, hogy hasonló történetek sorát indította el -, hogy az egyik szereplője az a James Doohan volt, aki később a "Star Trek" sorozatában is játszott.
A másik nem elhanyagolható dolog, hogy akkora siker lett ez a TV film, hogy 1957-ben az USA is feldolgozta, immár egy 88 perces mozifilmben "Zero Hour!", azaz "Nulladik óra" címen.

 

Hogy ez a két film, illetve az 1958-as könyv micsoda lavinát indított el a repülős katasztrófafilmek terén, arról olvashattatok eddig, épp ezért, pár szót az eredeti filmről, illetve novelláról!

Az érdekesség a novellával kapcsolatban az, hogy a filmek elkészülte után íródott meg 1958-ban! Ezt Arthur Hailey még nem egyedül írta, hanem John Castle segedelmével.

 

A film lényege, hogy egy Winnipeg-ből Vancouver-be tartó, futballszurkolókat szállító repülőgépen átelmérgezés történik, mert a vacsorára felszolgált hal romlott. Akik ebből az ételből ettek, azok mind ételmérgezést kaptak, természetesen a két pilóta és a navigátor is halat evett, így nincs aki a gépet vezesse. Azaz, egy utas mégis akad, George Spencer, volt vadászpilóta, aki ugyan a Világháburú óta nem vezetett repülőt, akkor is csak egymotoros vadászgépeket, de azért "mégis ért a repüléshez", ráadásul bordát vacsorázott!

A volt pilóta és a stewardes megpróbálják levinni a gépet, amiben Paul Treleaven, a Cross Canada Airlines főpilótája segít nekik olyan módon, hogy a toronyban ülve, mintegy "távvezérléssel" irányítja az alkalmi pilótát és segítőjét, mit és hogyan is csináljon.

 

Aki nem ismeri a történetet, mostmár tudja, hogy miért ez a film az alapja a korábban felsoroltaknak.
Flight into Danger - Rémület a levegőben


Hogy később ennyi mozifilm készült, nem is csoda, ugyanis ez az 1958-as könyv is hatalmas siker volt, több címen is megjelent, az eredeti kiadás "Flight into danger" (a magyar kiadás címéről alább olvashatsz), az amerikai "Runway Zero-Eight"-ként ismert.
Annyira híres volt, hogy még idehaza is kiadták a hetvenes években az Albatrosz sorozat részeként, "Rémület a levegőben" címen. Egy vékony kis könyvecske, egyszerűen megfogalmazva, tele szakmai kifejezésekkel, gyakorlatilag szinte részeseivé válunk a katasztrófának, hiszen az összes utasítás repülős nyelven és a valóságnak megfelelően történik, a fékszárnyak nyitásától kezdve a gép lassításán át a futók kieresztéséig minden-minden olyan, akár a valóságban.

Annyira "olyan", hogy nekem megvan az eredeti amerikai kiadás is, és még én is értem a szöveget, pedig nem vagyok perfektnek mondható angolban.

A történet kiváló, rég nem olvastam, de emlékeim szerint azon kivételek egyike, mely csak egész kis túlzásokba esik. Az alkalmi pilóta ugyebár képzett, igaz, kisgépekre, de meg is szenved ezzel a "lomha bálnával", ahogy ő hívja. Az ember el tudja képzelni, hogy ez a novella akár a valóságban is megtörténhetett volna, úgy, ahogy le van írva.

 

A könyv tehát itthon is siker volt, olyannyira, hogy kb. a 70-es évek végén még rádiójáték is készült belőle! Olyan színészek szerepeltek benne, mint Kállai Ferenc, Harsányi Gábor, Mádi Szabó Gábor, Moór Marianna, Agárdi Gábor, vagy Avar István, valóban parádés szereposztás, a hangjáték is az volt!

Annakidején nagyon sokszor leadta a rádió, sulis koromban többször hallottam magam is, majd egy alkalommal sikerült felvennem magnóra, a mai napig féltett kincseim egyike.

 

Egy pár sor erejéig még vissza kell térnem Arthur Hailey-re, mert azt illik megemlítenem, hogy nem csupán a felsorolt témákban írt, hanem rengeteg bestseller szerzője volt, mint pl. a "Bankemberek", a "Végső diagnózis", vagy a "Hotel", mely könyvei oly módon folytatták az "Airport" hagyományát, hogy az adott intézmény működését írták le, méghozzá mindenki számára érthetően és érdekfeszítően!

 

Köszönet Arthur Hailey-nek azért, hogy már gyerekként megbabonázott a "Zero Hour!", majd a könyv, aztán a többi film, ezek pedig szépen terelgettek afelé, hogy megtanuljak szimulátorozni, hogy megismerjem a valódi repülést megannyi csodájával együtt, hogy benézhessek a repülés minden kulisszatitkába, hogy találkozzak pilótákat, akiktől rengeteget tanulhattam az évek során.


Örök hálám Önnek, Mr. Hailey!

 

Rucz Gábor


 

Módosítás: (2009. november 05. csütörtök, 00:59)